יום שישי, 15 באוקטובר 2010

קטשופ של אסם: מה יש בפנים?


המותג: קטשופ אסם

היצרן: אסם

מפעל: אסם שדרות

רכיבים: 
  • רכז עגבניות
  • מים
  • סוכר
  • חומץ
  • מלח
  • תבלינים


ערכים תזונתיים:
סימון תזונתיל-100 גרם
קלוריות (אנרגיה)115
חלבונים (גרם)1.4
פחמימות (גרם)27.3
שומנים (גרם)0
כולסטרול (מ"ג)0
נתרן (מ"ג)740

מידע נוסף: 2 כפות קטשופ אסם מכילות את כמות הליקופן המצויה בעגבניה. עם זאת, הקטשופ עשיר גם במלח ובסוכר.
מלח בישול, או נתרן כלורי, משמש רבות לתיבול ולהכנת מזון. בישראל, המקור העיקרי למלח הבישול המקומי הוא באילת. החברה המפיקה את המלח באילת היא תעשיות מלח לישראל, שמוחזקת כיום בשליטתה של שרי אריסון. צריכה מוגזמת של מלחים, בהם נתרן כלורי, עלולה להוביל לבעיות כמו יתר לחץ דם והיווצרות אבנים בכליות.
1 גרם מלח שווה לכ- 400 מ"ג נתרן. כמות מלח הבישול (נתרן כלורי) המומלצת ביום למבוגר היא עד 4 גרם, כלומר כ- 1,500 מ"ג נתרן. לילדים בני שנה עד 8, כמות הנתרן המומלצת ביום היא כ-1,000 מ"ג, כלומר עד 2.5 גרם מלח בישול. 100 גרם קטשופ של אסם מכילים 740 מ"ג נתרן, שהם כ-2 גרם מלח. כלומר, כ-2% מתכולתו של הקטשופ היא מלח.



סוכר השולחן השכיח (הסוכרוז) מופק מסלק סוכר או מקנה סוכר. הסוכרוז מורכז מגלוקוז ופרוקטוז. 
צריכת יתר של סוכר עלולה לגרום לבעיות בריאותיות, כמו סוכרת, השמנת יתר, עששת ומחלות שונות. 


רכז עגבניות הוא תוצר בתעשיית המזון המיוצר מעגבניות מבושלות, ומשמש כמרכיב במתכונים שונים. הרכז הוא מעין משחה סמיכה בצבע אדום כהה, המיוצר בשתי רמות של ריכוזים, 22BX ו- 28BX . BX הוא קיצור המלה בריקס (Brix), שמשמעה אחוז החומר היבש (מוצקי העגבניה) בנוזל.
עגבניה מכילה רכיב הנקרא ליקופן. הליקופן הוא נוגד חמצון חזק, הנותן לעגבניה את צבעה האדום. מחקרים מצאו שלליקופן יש תכונות המפחיתות את הסיכון ללקות במספר רב של סוגי סרטן ובהם סרטן הערמונית, סרטן הקיבה, סרטן המעי הגס, סרטן הריאה, סרטן הלבלב וסרטן צוואר הרחם. ליקופן אינו מיוצר בגוף, ועל כן יש לספוג אותו מהמזון. בשונה מרכיבים אחרים בפירות וירקות אחרים, שערכם התזונתי פוחת בעת הבישול, עיבוד עגבניות מגביר את הריכוז של הליקופן הזמין. זמינותו של ליקופן ברסק עגבניות היא פי 4 מאשר בעגבניות טריות.
חומץ סינתטי מכיל מים וחומצה אצטית (5%). החומצה האצטית, שנקראת גם "חומצת חומץ", היא שמקנה לחומץ את טעמו וריחו האופייניים (חומרים אחרים המצויים בחומץ בריכוזים זעירים יוצרים הבדלי טעם בין סוגי החומץ השונים - ביניהם חומצה טרטרית, חומצה ציטרית ועוד).

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה